•• Alergia na potraviny ••
Alergia na potraviny alebo potravinová alergia je následok abnormálnej imunologickej odpovede organizmu voči potravinovým proteínom. Potravinová alergia sa vyskytuje u približne 2,5 % populácie - u jedného z 20 detí a u jedného zo 100 dospelých. U detí sa najčastejšie vyskytuje alergia na kravské mlieko, sóju, vajcia, arašidy a orechy. Väčšina alergií u detí nie je závažná a časom vymizne. Po celú dobu života sa však zachováva alergia na arašidy, orechy, semená a potraviny morského pôvodu. Niektoré alergie môžu byť závažné a viesť až k reakciám ohrozujúcim život - anafylaxii. Anafylaxiu najčastejšie spôsobujú arašidy, orechy a kôrovce.
Pri potravinovej alergii imunitný systém identifikuje proteín v potravine ako cudzorodý alergén. Nasleduje produkcia protilátok, takzvaných imunoglobínov E. Tieto protilátky sa viažu na bunky v koži, v pľúcach a v tráviacom trakte. Pri opakovanom kontakte s alergénom, bunky uvoľňujú mediátory, ktoré majú schopnosť rozširovať cievy, zvyšovať sekréciu slizníc, sťahovať hladké svalstvo, ako aj privolávať ostatné zápalové bunky.
Medzi najčastejšie potravinové alergény, vyvolávajúce až vyše 90 % všetkých potravinových alergií patria: mlieko, vajcia, arašidy, pšenica, sója, ryby, kôrovce a mäkkýše, orechy, zeler a horčica.
Najčastejšie príznaky alergických reakcií na potraviny sú:
- respiračné (napr. opuch hrtana, astma, zhoršenie dýchania)
- kožné (napr. svrbenie, zápal kože)
- gastrointestinálne (napr. žalúdočné kŕče, zvracanie)
- systémové (anafylaktický šok)
V Európskej únii platí legislatíva, ktorá ukladá povinnosť výrobcom potravín upozorňovať spotrebiteľa na prítomnosť alergénov v potravine ich označením na etikete potraviny.